Home » En hoe nu verder?!

En hoe nu verder?!

Hoe breng je het nu in praktijk?

Naar aanleiding van mijn laatste blog kreeg ik enkele reacties of ik wat meer kon toelichten over hoe je de vragen het beste kan voorbereiden. Bij deze dan een korte verdiepingsblog over hoe ik te werk ga en je dit kunt aanpakken. Ik leg hierbij de nadruk op de vragen die je kunt halen uit mijn werkwijze document van de vorige blog; Sollicitatiegesprek adviezen

Laten we beginnen

Een voorbeeld van een vraag waar veel mensen over struikelen:

  • Stel je zelf even kort voor

Hoe makkelijk is het om jezelf kort te introduceren? Nou….dat is vaak lastiger dan je denkt.

  • Waar begin ik?
  • Wat wil ik wel vertellen?
  • Wat wil ik niet vertellen?
  • Wat zou iemand nu graag willen weten?
  • Hoe zorg ik dat ik het kort houd?

Mijn advies……gebruik je cv

Licht chronologisch kort je cv toe; vertel alleen de dingen die echt belangrijk zijn voor de functie. Het heeft geen zin om 20 jaar terug te gaan in de tijd om te praten over werkervaring die nu niet relevant en vaak achterhaalt is.

Focus je op de kern; je achtergrond, opleidingen, korte levensloop en sta wat langer stil bij je recente/relevante werkervaring. Ga ook niet te diep de inhoud op met details maar richt je op de hoofdlijnen. Je gesprekspartner zal wel vragen stellen over de echte inhoud en details waar hij/zij graag meer over wil weten. Ik vind dat je hierbij 3 – 5 minuten maximaal aan het woord mag zijn.

Nog een voorbeeld van een vraag

  • Hoe zie je deze functie voor je?

Deze is wat lastiger, aangezien het creativiteit en inlevingsvermogen vergt maar ook inhoud over de functie. Je kunt natuurlijk afgaan op de functieomschrijving en kijken wat daarin vermeld staat en dan een beeld vormen en dit delen. Verplaats je hierbij in jouw eigen ervaring, kennis en kunde maar ook het bedrijf; grootte, type industrie, afdeling.

Wat je ook kunt doen is van tevoren inlichtingen inwinnen door in je netwerk te kijken wie daar werkt of je daarbij kan helpen. Je kan ook de contactpersoon telefonisch contacteren en dan vragen of hij/zij wat meer over de functie kan vertellen. Je krijgt dan direct waardevolle informatie uit de eerste hand en kan je beeld bij de functieomschrijving kloppend maken. Als je belt schrijf deze input dan ook op zodat je het kunt teruglezen en eventueel ook in je sollicitatie(brief) aan kunt refereren. Zorg in ieder geval dat je moeite hebt gedaan een beeld te kunnen vormen over de functie.

Vertellen zoals je wilt vertellen

Mijn motto is: “Een gesprek is geslaagd wanneer je alles hebt kunnen vertellen op de manier zoals je het had willen vertellen.”

Dit staat los van het feit of een gesprek goed is gegaan en of je de baan hebt gekregen. Misschien heb je wel een perfect gesprek kunnen neerzetten, maar ben je erachter gekomen dat de baan niet bij je past. Je hebt dan wel het maximale uit het gesprek weten te halen en hebt goed aan je sollicitatieskills gewerkt.

Waarom je je moet voorbereiden

  • Je altijd een goede, professionele indruk wil achterlaten
  • Je wilt zeker weten het maximale uit het gesprek halen
  • Een gesprek zo veel fijner en lekkerder loopt wanneer je passende antwoorden kunt geven
  • Het fijn is om op een voorbereiding te kunnen terugvallen als het lastig wordt.

Daarnaast is mijn ervaring dat wanneer je dit doet, je kans op een baan aanzienlijk toeneemt.

Hoe nu verder

Hoe kunnen deze vragen je helpen bij de voorbereiding? Kijk eens kritisch naar de feedback die je in de loop der jaren hebt gekregen tijdens evaluaties of eindejaarsgesprekken. En vraag het ook eens aan een collega: wat vind je sterk aan mij? Of: waar kan ik mij nog in ontwikkelen? Het belangrijkste is dat je jezelf verplaatst in de functie, jezelf als persoon en dan kijkt waar de overeenkomsten zitten. Schrijf deze punten op en neem ze door. Nog beter is het gesprek in de vorm van een rollenspel te oefenen. Dat geeft je dan een goede rode draad voor het gesprek.

Nog een laatste advies

Bedenk eens welke problemen, uitdagingen, kansen er liggen bij je potentiële werkgever en welke rol de functie waarop je solliciteert daarin kan betekenen. En bedenk dan ook eens welke specifieke vaardigheden van jou daar goed bij passen.

Alvast succes met oefenen!

Stef Aelmans
+31 (0)6 57 00 77 93

Mocht je hulp nodig hebben neem dan contact met ons op.

Werken in de procesindustrie?!

Klik hier voor ons actuele aanbod van vacatures