Home » Het ideale cv voor de procesindustrie. Hoe stel je dat op?

Het ideale cv voor de procesindustrie. Hoe stel je dat op?

Bij een sollicitatie is jouw cv het belangrijkste visitekaartje dat je achterlaat. Want naast een sollicitatiebrief is dit hét document dat gebruikt wordt bij een sollicitatiegesprek. Een goed cv kan het verschil maken tussen een uitnodiging of een afwijzing. Bij mijn werk als recruitment adviseur zie ik dagelijks veel cv’s voorbijkomen. Daarbij vallen mij vaak de volgende dingen op:

  • De inhoud van het cv dekt vaak niet de lading
  • De vorm is al decennialang hetzelfde, waarbij alleen het uiterlijk wisselt
  • Weinig mensen maken echt werk van dit belangrijke document

Maar, hoe stel je dan wel een goed cv op? En wat wil de ontvanger daarbij van jou weten?

Inmiddels heb ik heel veel cv’s ingezien, heb bij talloze sollicitatiegesprekken gezeten en heb ik een goed beeld waar een ontvanger naar kijkt. Hieronder vind je mijn tips en adviezen, zodat je een goede richtlijn hebt om een goed cv voor de procesindustrie op te stellen.

Hoe ziet het ideale cv voor de procesindustrie er uit?

Het ideale cv bestaat uit één of maximaal twee pagina’s. Alles wat je meer wilt vertellen is te veel. Door het beknopt te houden breng je focus aan en stel je prioriteiten in wat je opstelt. Wees daarbij kritisch en schrap alle niet relevante of algemene zaken. Het moeilijke van schrijven is…. schrappen.

Bij de vorm en de layout is tegenwoordig heel veel mogelijk. Kies een layout die past bij jou als persoon en waarin je de inhoud goed kwijt kan.
Hierbij kun je gebruikmaken van sites zoals https://cvster.nl/ of https://novoresume.com/.

Kies voor een goede structuur bij jouw cv

De volgorde van informatie is belangrijk bij een cv. Maak daarbij een logische indeling van onderwerpen die je van boven naar beneden plaatst.

  • Personalia
    Vermeld je naam, adres, woonplaats, geboortedatum en -plaats en je contactgegevens, zoals telefoonnummer, e-mailadres en natuurlijk de link naar je Linkedin profiel

    Maak dit item niet te groot, wat ik vaak zie is dat deze informatie te uitgebreid is waardoor het letterlijk teveel belangrijke ruimte in beslag neemt.
    Plaats je een foto erbij? Neem dan de layout van een pasfoto die er zakelijk en professioneel uitziet.

    TIP: Zorg dat je Linkedin profiel er ook professioneel uit ziet en consistent is met die van je cv. Op LinkedIn kun je ook uitgebreider zijn en zaken beter toelichten; zie daarvoor mijn vorige blog.
     
  • Introductie/visie 
    Beschrijf waar je goed in bent en welke ambitie(s) je hebt. Doe dit in maximaal vijf regels. 

    Daarvoor gebruik ik altijd de term ‘Whats in it for me’ (WII.FM). Met andere woorden: waarom zou ik tijd investeren om jou uit te nodigen – of überhaupt om verder te lezen? Hier kun je met een aantal technieken, waaronder WHY, HOW, WHAT van Simon Sinek, laten zien wat jij meebrengt.
    • (WHY) Waarom doe je de dingen die je doet?
    • (HOW) Hoe doe je deze dingen (vaardigheden)?
    • (WHAT) Wat doe je precies (functie/ervaring)?
       
  • Opleidingen
    Noteer per jaartal van jong naar oud jouw opleidingen, eventueel school en bijzonderheden, zoals een Master of differentiatie. Je complete vakkenpakket hoef je niet te noteren, omdat deze kennis vaak al bekend en daarmee overbodig is. Cursussen vermeld je onder je werkervaring.
     
  • Werkervaring
    Vermeld hier je relevante werkzaamheden en laat daarbij vanzelfsprekende taken en verantwoordelijkheden weg.

    Voorbeeld: Als projectmanager hoef je niet te vermelden dat je voorzitter bent van de wekelijkse vergadering. Benoem wel voor welke projecten je verantwoordelijk was, wat je belangrijkste taken waren, welke acties daarbij hoorden en welk resultaat je hebt bereikt. 

    Hiervoor kun je de STAR-methode gebruiken.
    Vermeld belangrijke en relevante details, zoals het aantal FTE waar je leiding aan gaf en budgetten en/of omvang van de werkzaamheden. 
     
  • Cursussen
    Hier vermeld je de cursussen die van belang en actueel zijn, met daarbij het jaartal.
    Heel vaak zie ik hier verlopen (VCA) en/of achterhaalde technische certificaten tussen staan. Leuk dat je ze hebt, alleen voegen deze niets toe behalve kostbare vulling.
     
  • Vaardigheden
    Benoem welke vaardigheden kenmerkend, onderscheidend voor jou zijn.
    Wees ook hier kritisch en stel je zelf de vraag ‘waaruit blijkt dat?’

    Als dit ‘Reliability of RCM’ is, zorg dan voor voorbeelden waaruit je dit in een gesprek kan toelichten. Afhankelijk van de ruimte kun je ook hier je talenkennis vermelden.

    Vermijd algemene containerbegrippen die voor 80% van de mensen geldt, zoals sociaal of communicatief vaardig. Vind je jezelf asociaal? Dan is dat wel onderscheidend, maar ik weet niet of het handig is om dit te vermelden… 
     
  • Interesses/hobbies
    Sluit af met een persoonlijke noot wat jou drijft en die je graag wil delen.
    Naast hobby’s kunnen je hier ook je (persoonlijke) interesses vermelden.

Waar moet je nog meer op letten bij het opstellen van een cv?

Onthoud dat het perfecte cv niet bestaat. Smaken verschillen en dat geldt ook voor de inhoud en de vormgeving. Wel hecht iedereen waarde aan een cv dat tot de kern komt en in één oogopslag duidelijk maakt waarom jij zou kunnen aansluiten op de vacature. 
Houd dat in gedachten bij het opstellen en versturen van je cv.

TIP: Kom je voor meerdere functies in aanmerking?
Kies dan voor het opstellen van meerdere soorten CV’s die aansluiten op de vacatures.

CV Check

Wil je meer weten of gewoon je CV eens laten toetsen neem dan contact met ons op.
Vrijblijvend en kosteloos zullen we samen met jou door je CV lopen en je tips en adviezen geven.