Ivo Erens – directeur de VIB-fabriek:

Stael zit er bovenop, maar zonder dat het irritant wordt

VIB-fabriek
Home » Stael zit er bovenop, maar zonder dat het irritant wordt

“Ik heb vertrouwen in Stael Recruitment, maar ik moet eerlijk zeggen dat wij elkaar al kenden. Dat speelde overigens minder mee bij het zoeken naar de juiste partij voor werving. En inhoudelijk omdat het mijzelf niet lukte om geschikte mensen te vinden.”

Welke twijfels had je?

Ik vond het eerlijk gezegd moeilijk om vertrouwen te hebben in jouw kennis om een goede medewerker te vinden. Ik dacht: ‘Hoe komt hij erachter wat ik en de ViB fabriek nodig hebben?’

Welke vooroordelen had je?

Dat recruiters veel geld kosten voor het vinden van een nieuwe medewerker. Dat zou ik zelf ook wel zou kunnen, denk ik dan al snel. Dat hoort toch bij het ondernemerschap. Voor een kleinere mkb-er zijn deze bedragen best hoog en niemand kan mij garanderen dat een werknemer na vier of vijf jaar nog bij ons in dienst is. En we waren op zoek naar specifieke kandidaten, dat is lastig. Je weet niet of iemand die tegen de eisen aanschuurt over een jaar nog tevreden is.

Hoe was je ervaring uiteindelijk?

Ik ben verrast door de inhoudelijke strakke manier waarop je het hele proces hebt aanpakt. Dat was soms even wennen, maar het was wel prettig en duidelijk. Het zorgde niet alleen voor duidelijkheid voor mij, maar ook voor de kandidaten. Je voelde feilloos aan wanneer je naar voren moest stappen in het proces of het aan mij en de kandidaat over moest laten. Je bezit goede mensenkennis en voelt goed aan hoe mensen in bepaalde zaken staan.

Welk probleem is opgelost?

Voor de groei van onze onderneming heb je een kandidaat aangeleverd waarop ik kan bouwen. Hopelijk helpt zij de ViB fabriek in de toekomst groter te maken.

Wat heb ik je opgeleverd?

Een nieuwe medewerkster. Mijn kijk op recruitmentdiensten is veranderd. En ik begrijp nu een gedeelte van de kosten beter. Ik zie nu dat je met goede begeleiding meer uit werving kunt halen, dat wist ik van tevoren niet zeker.

Wat waren je resultaten?

Naast deze goede kandidaat heb ik ook beter inzicht gekregen hoe je om kunt gaan met dit soort processen. Dat het eigenlijk te plannen trajecten zijn die – als je ze professioneel aanpakt – efficiënt en met een goed resultaat doorlopen kunnen worden. De snelheid van het traject en de manier van doorpakken vanuit jouw kant is positief bevallen. Jij weet wanneer je in moet stappen en wanneer je mensen moet pushen om de planning te halen. Anders had ik het misschien wel een weekje doorgeschoven.

Wat vond je sterk aan mijn manier van werken?

Betrokkenheid bij zowel kandidaat en het bedrijf, je eerlijkheid en de strakke planning van het traject. Je zit er boven op, maar zonder dat het irritant wordt. Je bent niet alleen sterk in management van het proces, maar ook in het aanpassen van de vacature. Daarbij kun je je goed inleven in wat wij zoeken. Je kunt goed verwoorden wat wij zoeken en je weet wensen goed te vertalen. Dat is iets dat wij zelf niet hadden kunnen doen.

Wat zou ik beter kunnen doen?

Ik vond het af en toe lastig om te zien hoe makkelijk jij over personen en kosten praat. Ik merk dan dat je dit al langer doet en meer gewend bent. Voor ons bedrijf zijn dit echt grote beslissingen.

Wat maakt Stael onderscheidend?

Je bent geen CV-schuiver, maar je pakt het hele traject goed op. Met aandacht voor beide kanten. Je zit er bovenop, zonder dat het irritant wordt. Als je met jou in zee gaat, dan moet je wel openstaan voor eerlijke feedback. Je moet bereid zijn om je eigen doelstellingen bij te willen schaven, misschien accepteren dat wat je vraagt niet beschikbaar is, of met minder genoegen nemen. Jij bent eerlijk daarin. En je praat ook makkelijk over personen in relatie tot het kostenplaatje. Het voordeel daarvan is dat jij het wat zakelijker kunt benaderen, je bent er minder bij betrokken. Soms was ik blij dat je tussen mij en de kandidaat stond.