Michael Jacobs - Projectmanager bij SAPPI:

Ik heb geleerd dat ik mij goed kan voorbereiden op een nieuwe baan

Home » Ik heb geleerd dat ik mij goed kan voorbereiden op een nieuwe baan

Naam: Michael Jacobs
Functie: Projectmanager bij SAPPI

Hoe kwam je met Stael Recruitment in contact?

“We kwamen via een wederzijds contact met elkaar in gesprek. Maar als dat niet was gebeurd, dan had ik je zeker alsnog gesproken. Het vreemde is dat ik niet zomaar van baan zou overstappen. Terwijl ik wel op twaalf vacatures heb geschreven. Overal werd ik afgewezen, ze zeiden dat mijn profiel niet matchte… Dat vond ik vreemd. Ik zie nu dat het ook anders kan, jij kijkt breder. Ook doordat je veel kennis van de branche hebt en snapt waaraan iemand moet voldoen.”

“Jij leeft je in en snapt de materie van de industrie en de functie: je begrijpt de techniek en je snapt wat iemand gedaan heeft. Het begeleidingsproces begon al meteen, door het voorbereiden van mij op de procedure en het triggeren daarbij. Bijvoorbeeld door de juiste vragen te stellen en door aan bepaalde dingen te denken. Want ik had eerlijk gezegd al tijden niet meer gesolliciteerd. Je hulp bij het maken van referenties was waardevol: van opvragen tot het uitwerken. En ook dat heeft voor mijn nieuwe werkgever het plaatje compleet gemaakt.”

Waarom had je interesse in deze functie?

“De veelzijdigheid van deze functie sprak mij aan. En het feit dat ik kan doorgroeien, want deze functie is voor mij weer een stap verder. Dat zit hem in de grotere projecten en het feit dat ze hier meerdere fabrieken hebben. En nu ik hier werk, ervaar ik dat de aanpak professioneel is. Het is meer uitgekristalliseerd er wordt meer kennis overgedragen met documenten. Processen hebben een bepaalde overeenkomst, waardoor ik minder zelf hoef uit te zoeken. En ik was ook wel toe aan iets anders, na elf jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt.”

Welke vooroordelen had je over headhunters of bureaus?

“Bureaus vinden je vaak interessant voor het maken van afspraken. Maar vaak bellen ze terug met de verkeerde functies. Ik heb daar mijn bedenkingen bij.”

Welke twijfels had je van tevoren?

“Ik dacht: dit is de zoveelste talenthunter. Zo één waar je weer je verhaal moet doen en je daarna in een bak terecht komt voor als er iets voorbijkomt. Maar ik heb geleerd dat je je goed kunt voorbereiden op een nieuwe baan. Vooral waar je op moet letten. Door vaak contact te zoeken, vergrootte je de betrokkenheid. En het is gelukt, ik heb nu een nieuwe uitdagende baan die perfect aansluit op mijn werkervaring en mijn persoonlijke wensen!”

Wat kun je zeggen over mijn manier van werken?

“Het aan de bal blijven en contact houden tussen alle partijen vond ik erg sterk. Ook wat betreft het nakomen van afspraken zit het wel goed. Je gaat dieper in op de persoon die je voor je hebt. Je zet deze ook aan het denken motiveert iemand op een positieve manier. Kortom: het is knap hoe je het aanvliegt!”

“Verbeterpunten? Die zijn er altijd. Je zou de klant nog meer moeten vragen hoe een nieuwe medewerker ingewerkt gaat worden. Wie, wat en hoe. Dit kan voor een nieuwe medewerker heel belangrijk zijn voor zijn eigen voorbereiding en zijn verwachtingen. Bijvoorbeeld: waar kom ik terecht en is er een inwerkprogramma? Die duidelijkheid moet je samen geven met de opdrachtgever.”

“Je geeft het gevoel dat ik onderscheidend ben. Het punt waar ik mij nog meer in kan ontwikkelen is hoe ik mijzelf neerzet. Je hebt mij geholpen door mij te leren hoe ik mijzelf goed neer kan zetten. Eén van je vragen was bijvoorbeeld om een stuk over mijzelf te schrijven. Dat vond ik enorm lastig, maar het was een goede manier om meer inzicht in mijzelf te krijgen.”

“Begeleiding zal bij ieder mens anders zijn. Jij moet aanvoelen waar de behoefte en de sturing nodig is. Dat is coachend begeleiden in het traject. Vooral op de persoonlijke behoefte, dus bekijken waar de sterke en minder goede punten liggen. Dat is bij mij erg goed gegaan.”

Je hebt een nu een nieuwe baan. Wat verwachtte je ervan?

“Ik zie veel dingen waarin ik mij hier kan ontwikkelen. Ik heb nu ook meer een reflectiekader. Het bedrijf is wat groter, waardoor ik meer mogelijkheden heb. Dat doe ik door te spiegelen en te leren van collega’s. Ik zie hun aanpak, filter het en pas het voor mijzelf toe.”

Aan wie zou je Stael aanbevelen?

“Ik ben positief en verrast hoe mijn traject is gegaan. Je hebt interesse in mij en stelt mij als persoon centraal in jouw aanpak. Stel dat er geen match was, dan zou je die niet kost wat kost proberen te maken. En dat zouden anderen misschien wel doen. Dus ja, ik zou je zeker aanbevelen in mijn netwerk. Maar… het moet dan ook wel in jouw straatje passen.

Meer weten?

Wil je meer weten of nieuwsgierig of we ook iets voor jou kunnen betekenen of wil je gewoon eens kennis maken neem dan contact met ons op. Samen kijken we naar de mogelijkheden en kansen. Mochten we niks voor je kunnen betekenen dan kunnen we je wellicht wel in contact brengen met andere mensen in ons netwerk.