Home » De ideale kandidaat. Hoe vind je die? – 12 vacaturetips

De ideale kandidaat. Hoe vind je die? – 12 vacaturetips

Ben jij onze nieuwe spin in het web, een teamplayer die ook zelfstandig kan werken, die geen 9-tot-5 mentaliteit heeft en beschikt over hands-on skills? Lees dan snel verder!

Vind jij met dit soort clichéteksten jouw ideale kandidaat? Misschien vind je het lastig om een goed beeld te geven van de functie. Dan zijn teksten die vaak voorkomen makkelijk om zelf ook te gebruiken. Maar met dit soort algemeenheden is het lastig om de ideale kandidaat te vinden… bestaat die eigenlijk wel? En hoe vind je hem of haar dan? Want iedereen is toch op zoek naar het schaap met de vijf poten?

Krapte – juist bij de technische beroepen

Je ziet het en je hoort het overal, er is nu weer een grote krapte op de arbeidsmarkt. En vooral bij de technische beroepen. We zoeken allemaal naar dezelfde goede kandidaten. Vacatures overspoelen de markt en kandidaten worden platgebeld voor die ene droombaan.

Met als resultaat weinig spontane reacties op vacatures, laat staan goede. Hierdoor blijven vacatures langer open staan, hebben kandidaten meerdere procedures lopen en moet je als werkgever onderscheiden om mensen aan je te binden en gebonden te houden.

Nu je ideale kandidaat vinden

Zoals mijn moeder altijd zei: ‘Op ieder potje past een dekseltje’.
Dat is ook het geval met vacatures. De krapte op de arbeidsmarkt doet hier niets aan af. Sterker nog: ik denk dat het juist helpt om de ideale kandidaat te vinden. Kiezen mensen nu voor jouw bedrijf, dan willen ze er echt graag werken. Ze hebben tenslotte voldoende mogelijkheden om ergens anders aan de slag te gaan.

Maar dit vraagt van een werkgever meer tijd en energie om te werven dan in jaren van crisis en laagconjunctuur. Dan staan kandidaten vaak aan de poort te rammelen om te mogen beginnen. In deze tijd van economische groei moeten we meer moeite doen om vacatures goed onder de aandacht te brengen.

Maar hoe doe je dat?

Hoe krijg je ze zover dat ze bij jouw bedrijf aan de slag willen gaan?

Allereerst zullen ze jouw bedrijf moeten vinden. Of jij hun. Dit kan je in mijn ogen het beste doen door bijvoorbeeld waardevolle informatie te maken en te delen. Deze content verspreid je en maak je vindbaar op de platformen waar jouw doelgroep aanwezig is. Attendeer mensen op jouw content. Deel wat je zoekt en waar je voor staat.

Hoe en welke content kun je dan het beste maken, die het meest aansluit bij de vragen van de kandidaat? Daar zijn andere mensen meer in bedreven dan ikzelf. Maar je kunt natuurlijk zelf al een begin maken om te kijken wat wel en niet werkt. Probeer eens informatie online te delen en kijk eens naar de reacties.

Een vacature moet sneller, korter en duidelijker

Een organisatie veranderen, een nieuwe strategie bedenken of arbeidsmarktcommunicatie opzetten kost veel tijd. En het levert je de op lange termijn pas iets op. Ik richt mij liever ook op iets waar je direct invloed op kunt uitoefenen… namelijk de vacaturetekst!

De tijd van uitgebreide, abstracte functieprofielen is nu echt voorbij. Je zult inzichtelijk moeten maken wat de functie echt inhoudt. Bijvoorbeeld:

  • Hoe een (werk)dag er uit ziet.
  • Wat er allemaal bij komt kijken.
  • Voor welke klanten je gaat werken
  • Wie je collega’s zijn

Zo neem je een kandidaat mee hoe het is om straks deze functie uit te oefenen. En hoe het is om bij jullie te werken.

Eén van de standaardvragen die ik hiervoor altijd stel is: Hoe ziet de ideale kandidaat eruit? Vanuit deze basis gaan we aan de slag. We maken de vacature zo dat deze de ideale kandidaat aanspreekt. Hierdoor vergroot je de kans op passende reacties. En mijn ervaring is dat dit de kwaliteit van de reacties verbetert. Als je deze basis hebt gelegd, dan kun je de vacature gaan verspreiden. Maak daarbij gebruik van de media waar jouw ideale kandidaat actief is.

Om je te helpen deel ik mijn tips hoe je een vacature het beste kunt opstellen om je ideale kandidaat te vinden. Downloaden kun je beneden aan de blog (gewoon, zonder je e-mailadres achter te laten).

Hoe nu verder

Mijn belangrijkste tip die ik je kan geven? Stel jezelf de vraag of de vacature jou voldoende triggert om zelf te solliciteren. Met andere woorden: is dit de vacaturetekst die jouw ideale kandidaat aanspreekt? Pas dan weet je zeker dat je goede reacties gaat krijgen.

Ben je niet tevreden? Wacht dan met plaatsen. Doorloop het proces nog een keer. Net zolang tot je wel tevreden bent. Dan stuur je in de zoektocht naar die nieuwe collega iets uit waar iedereen achterstaat.

Meer weten

Wil je weten hoe wij te werk gaan of kunnen we je helpen bij je vacature tekst.

Ook als je vragen, opmerkingen of zelf tips en ideeën hebt dan komen we graag met je in contact.

Tot de volgende!

Stef Aelmans
+31 (0)6 57 00 77 93

Downloaden 12 vacaturetips